Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Zdrowe odżywanie wielu osobom kojarzy się z drogimi, egzotycznymi produktami. Warto jednak pamiętać, że jest wiele zdrowych produktów, które są tanie, łatwo dostępne i można je wykorzystywać na wiele sposobów. Przykładem mogą być płatki owsiane, które zdecydowanie zasługują na więcej uznania. Dlaczego warto je spożywać? Jakimi właściwościami się odznaczają? Jak włączyć je do swojego jadłospisu?

Czym są płatki owsiane?

Płatki owsiane wytwarzane są z owsa zwyczajnego. Jest to gatunek zbóż, który należy do rodziny wiechlinowatych. Uprawy tej rośliny można znaleźć w strefie umiarkowanej Europy, Azji i Ameryki Północnej. Można wyróżnić trzy rodzaje płatków owsianych – zwykłe, błyskawiczne oraz górskie. Płatki zwykłe oraz górskie są najmniej przetwarzane, w związku z czym należy je poddać obróbce termicznej. W przypadku płatków błyskawicznych nie jest to konieczne i można je spożywać na surowo.

Zalety płatków owsianych

Płatki te mogą pochwalić się szeregiem zalet. Przede wszystkim mają one niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą. Nie zawierają glutenu, dlatego sprawdzą się przy diecie bezglutenowej. Płatki owsiane są syte i zapewniają energię na długi czas.

Co znajdziemy w płatkach owsianych?

Nie da się ukryć, że Płatki owsiane do kupienia to prawdziwa skarbnica wielu witamin i minerałów. Zawierają one witaminę E oraz z grupy B, zwłaszcza B1 i B5. Można w nich także znaleźć wiele składników mineralnych, np. żelazo, cynk, mangan, miedź, potas czy magnez.

Zastosowanie płatków owsianych

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie płatków owsianych. Najprostszym jest oczywiście owsianka, która jest doskonałym pomysłem na śniadanie lub kolację. Można je także zblendować i zastąpić nimi mąkę w różnego rodzaju wypiekach. Sprawdzą się także przy przygotowywaniu kotletów warzywnych, gdyż dzięki płatkom będą one bardziej zbite. Płatki owsiane można wykorzystać również w domowej pielęgnacji skóry oraz włosów.